mandag 21. mars 2011

Kult å kunne - om Norge


Mine kjære eks-studenter fra Westerdals School of Communication har laget bok, for Schibsted Forlagene. Dermed fikk de erfare at bokdesign, det er kult å kunne.

KULT Å KUNNE OM NORGE er laget etter samme lest som den oversatte suksessen Kult å kunne – iallfall nesten. Der Kult å kunne ble sett på som forferdelig stygg av grafiske designere og andre med greie på det, fordi innholdet øyensynlig bare var kastet ut over sidene av men- nesker totalt blottet for typografiforståelse, form- og fargesans og pedagogiske evner innen informasjonsformidling, er Kult å kunne om Norge nesten blitt for pen og sober, synes jeg, og jeg har greie på det.



Omslagsdesign: Cecilie Leiseth (Obs! Bildene i denne artikkelen er uredigert.)


Men, boken har en egen evne til å gjøre deg glad, vitebegjærlig og lysten på mer av rare, underfundige trivia om temaer du trodde var kjedelige eller iallfall ikke noe for deg. Som for eksempel kapitlene «Nja til EU», «Ibsen og svartedauden», «Matpakka», «Bakglatte ski», «Råning», «Krigshverdag» eller «Hallingdance». Jeg har sett det med mine egne øyne, den treffer målgruppen med et smil. Min niese Mari (21) og hennes kjæreste – som jeg tror ikke leser noe særlig ellers - meldte seg helt ut av familietreffet og gjorde unna boka på en godlynt time. Min sønn på 13 blir myk i blikket og får fort plass til en middels banan mellom munnvikende. Kanskje fordi han slo rett opp på «Sædbanken ønsker innskudd»?



Aaaaatsjooo! – Design og illustrasjon: Linn Thuresson


Min 192 cm høye nevø på 18, med solbriller som kosta hele juni- og julilønna fra Rema, altfor mye after shave, nesten-svart belte i Krav Maga, og som for bare kort tid siden slo ned åtte tjueåringer, iallfall knakk armene på et par av dem, som angrep ham med balltre og slagvåpen en lørdagskveld i Lørenskog, ser ut som en barnehageonkel straks han får boken mellom hendene.



Eventyret om Ola Nordmann – Design og illustrasjon: Maria Hammerstrøm


Jeg vil derfor, uten å nøle, fastslå at til tross for sitt noe for pene ytre og indre, er Kult å kunne om Norge, rett og slett veldig kul å eie, spesielt for familier med medlemmer mellom 11 og 99 år. Derfor er det bare å gratulere mine kjære eks-studenter med vel utført oppdrag! Jeg er stolt av dere. Gratulerer også til redaktør Inger Marit Hansen, og Kristin Stephansen Smith som tok over jobben med å veilede studentene da jeg rømte skolen.


Jo, fordi det hører med til denne folkelige genren å være litt stygg.


Men hvorfor dette maset om bokens pene innpakning? Jo, fordi det hører med til denne folke- lige genren å være litt stygg – tenk bare Guinness rekordbok, eller for den saks skyld Se og Hør eller baksiden av enGrandiosa-pakning. Det hører med, og, i disse tilfellene, øker lesegleden. For på samme måte som det ikke er ordentlig morsomt å lese i Se og Hør om Britney Spears hvis ikke typografien er stygg og bildet, satt litt på skeve og gjerne med en heading lagt halvt over, med all tydelighet viser cellulittene under miniskjørtet og posene under øynene, slik at layout og form understreker det ondsinnede i artikkelen, så blir det litt mer liv i leseopplevelsen når trivia om maur presenteres på en måte som om det er maurene selv som har laget layouten. Som om det stadig i formgivningsprosessen kom en ny maur inn fra en uventet vinkel og la igjen en linje eller to med bokstaver slik at det for leseren til slutt blir som å gå på tur i en maurtue. Temmelig kaotisk, men også ganske spennende.



Monarki vs Republikk – Design og illustrasjon: Jon Arne Berg


Men nå roter jeg meg bort. Sjekk heller ut selv. Her er et knippe oppslag, fotografert på svigers hytte på Nøtterøy i forbindelse med min sønn Sidners 12-årsdag hvor nyutkomne Kult å kunne om Norge var en selvfølgelig presang. Noe storebror på 13 var veldig glad for. Men når sant skal sies har jeg visst – antakelig på instinkt, det bor tross alt en grafisk designer i meg fortsatt - kommet til å plukke ut noen av de mest estetiske oppslagene. Det fins en del mer rølpete sider i boken som treffer genren bedre. Paradoksalt nok er det kanskje noen av de «svakeste» student- ene som har laget de «riktigste» oppslagene.



Klipp ut dine favorittnordmenn – Design og llustrasjon: Malin Redvall



Paragraf 100 – Design og illustrasjon: Helene Hofstad Havro


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar